PRAVILA IN POGOJI UPORABE PIŠKOTKOV

 

 

O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

 

Kaj so piškotki?

Piškotek je kratko besedilo, ki ga spletna stran ob vašem obisku pošlje brskalniku. Tako vas spletna stran prepozna, si z njim zapomni podatke o vašem obisku in vam omogoči prijazno ter enostavnejšo spletno storitev. S pomočjo piškotkov prilagajamo vsebino na naši spletni strani, si zapomnimo vaše preference in beležimo obisk naše spletne trgovine. Brskanje po naši spletni trgovini je s piškotki prijetnejše, hitrejše in predvsem učinkovitejše.

 

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta. Njihov namen je prepoznavanje posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Shranjevanje piškotkov je pod nadzorom brskalnika, s katerim uporabnik obiskuje spletna mesta – zato lahko shranjevanje piškotkov po želji omejimo ali onemogočimo že s pomočjo nastavitev brskalniku.

 

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno. 

 

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvo gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

 

Onemogočanje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate:

 

Če piškotke izklopite, megafitness.eu ne bo deloval optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje spletnega oglasnika.KATERE PIŠKOTKE UPORABLJA WWW.MEGAFITNESS.EU/SI?1. Piškotki spletne strani Megafitness:

Ime piškotka

Namen

Čas piškotka

PHPSESSID

Pomni sejo uporabnika

Seja

cookie_accepted

Pomni, ali je uporabnik sprejel pravila glede piškotkov

1 mesec

 

2. Piškotki tretjih strani:

 

Ime piškotka

Namen

Čas piškotka

Google Analytics – _gat

Omogoča štetje zahtevkov.

10 minut

Google Analytics – _ga 

Omogoča razlikovanje med uporabniki.

2 leti

Doubleclick.net – id

Omogoča kompanjo Google AdWords

5 minut

Facebook – datr

Omogoča podatke Facebook-a

2 leti

Facebook – fr

Omogoča Facebook oglaševanje

2 leti

Facebook – lu

Omogoča izpolnjevanje obrazcev

2 leti

Facebook – x-src

Omogoča podatke Facebook-a

2 leti

 

Google Analytics 


Ti piškotki se uporabljajo za zbiranje anonimnih informacij o obiskovalcih naše spletne strani in dovoljuje izboljšave spletne strani.To je servis, ki ga nudi Google Inc. in uporablja piškotke za zbiranje statističnih podatkov in za analizo obsikov spletne strani.Podatki se hranijo pri Googlu, informacije najdete na povezavi:https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage

Več o zasebnosti podjetja Google Inc. izveste na strani http://www.google.com/intl/en/analytics/privacyoverview.html 

Za deaktivacijo piškotkov servisa Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=it 

 

Google Adwords

 
Stran uporablja tudi oglaševanje preko servisa Google Adwords. Ti servisi identificirajo samo brskalnik. S temi informacijami Google ne more identificirati uporabnika.

Več informacij o Google marketingu: https://support.google.com/adwords/answer/2454000?hl=it&ref_topic=2677326  


Ve
č informacij o normah in principih: http://www.google.it/policies/technologies/ads/

Servise lahko kadarkoli prekličete. Za več informacij:

 

Nastavitev oglaševanja
Norme za deaktivacijo Behavioral Advertising
Dodatek za deaktivacijo Google Analytics